Tussenwoning met watervaltrap, Coendersbuurt, Spoorzone, Nieuw Delft

Opdrachtgevers
particulier

Locatie
Keizer Karelstraat 4
2613 JT Delft

Programma
zelfbouw tussenwoning met watervaltrap
 2,5 bouwlagen
 6,0 x 10,0 x 9,0m (b x d x h)
 161 m2 bvo

Projectarchitect
Robert Uijttewaal

Bouwkundig projectleider
Pascal Tetteroo

Fase
opgeleverd, 2018

Fotografie
Luuk Kramer, 2021

Relevante links
www.kavelwoning.nl
www.nieuwdelft.nl

Online publicaties
DeArchitect.nl
‘Tussenwoning Coendersbuurt, Spoorzone, Nieuw Delft – 8A Architecten’

Nieuw Delft
Vijf jaar lang is gewerkt aan de Willem van Oranje-tunnel in het centrum van Delft. Niet alleen is het spoorviaduct verdwenen dat de stadsdelen een halve eeuw van elkaar scheidde, Delft heeft er ook een modern vervoersknooppunt en stadskantoor bij. Door de verandering is er ruimte ontstaan voor de ontwikkeling van een nieuw stuk stad: Nieuw Delft. Het uitgangspunt voor de ontwikkeling is het plan ‘Zicht op Delft’ van Palmbout Urban Landscapes.

Coendersbuurt
In het nieuwe gedeelte van de Coendersbuurt in Delft heeft 8A een zelfbouw woning gebouwd in particulier opdrachtgeverschap (PO). De tussenwoning maakt onderdeel uit van de op het noordwesten gerichte straatgevel van de Keizer Karelstraat, met aan beide kanten zelfbouw woningen.

Opgave
De tussenwoning is ontworpen voor een starters echtpaar met kinderwens. Binnen de maximale afmetingen van 6,0x10m en 161m2 bvo moest een programma worden ondergebracht van twee kinderkamers, een badkamer, een hoofdslaapkamer, een dakterras en een ruime woonruimte met open keuken. De opgave was om een verrassende gezinswoning te ontwerpen met veel licht en ruimtelijkheid, maar met voldoende privacy richting de straat.

Watervaltrap
Om veel licht en ruimtelijkheid te creëren is een watervaltrap ontworpen van twee rechte steektrappen achter elkaar. De eikenhouten trap begint aan de achterkant in de woonkamer, en eindigt aan de voorkant in de overloop van de hoofdslaapkamer op de 2e verdieping. Dit was net mogelijk met de maximaal te bebouwen diepte van 10m. Het grote trapgat dat hierdoor ontstaat en de vide die hieraan is verbonden, geeft het beoogde licht en de ruimtelijkheid aan de woning.

Keuken
De open keuken die aan de voorkant naast de entree van de woning ligt, is met twee traptreden verhoogd en wordt hierdoor ruimtelijk gescheiden van de woonkamer. Tegelijkertijd geeft de verhoging meer privacy in de keuken vanaf de straat en verbindt deze de woning met de verplichtte Delftse stoep.

Entresol
Op de 1e verdieping, tussen de twee trappen in, ligt een entresol die met de vide van de woonkamer is verbonden. De entresol wordt gebruikt als multifunctionele ruimte en overloop, die toegang geeft tot de twee kinderkamers, badkamer en wc. De twee kinderkamers liggen aan de voorgevel op het noorden en zijn hierdoor in de zomer voldoende koel. De badkamer ligt op het zuiden tegen het blinde deel van de achtergevel en heeft hierdoor volledige privacy. Het daklicht dat op het dakterras uitkomt geeft de badkamer het benodigde daglicht van boven. Op de 2e verdieping ligt de hoofdslaapkamer, dat in de toekomst aan de voorkant nog is uit te breiden met een badkamer en suite. De hoofdslaapkamer is met een grote schuifpui verbonden met het dakterras aan de achterkant.

Gevels
De voorgevel van de woning is meer gesloten dan de achtergevel, voor voldoende privacy richting de straat. De indeling van de voorgevel bestaat uit een entree, twee liggende en een staande raamstrook. De staande raamstrook markeert de positie van de watervaltrap, die in de achtergevel op een lagere positie terugkomt. De entree ligt verdiept in de gevel om droog voor de voordeur te kunnen staan als het regent. Hierdoor is de entree ook duidelijk herkenbaar. De achtergevel heeft een grote schuifpui bij de woonkamer en een loopdeur in de staande raamstrook als achterdeur. De gevels zijn bekleed met verticaal aangebrachte zwart houten geveldelen, gecombineerd met mat zwart aluminium kozijnen. Deze vormen samen een sterk contrast met het interieur van de woning dat juist heel licht is.

Tussenwoning met watervaltrap, Coendersbuurt, Spoorzone, Nieuw Delft

Opdrachtgevers
particulier

Locatie
Keizer Karelstraat 4
2613 JT Delft

Programma
zelfbouw tussenwoning met watervaltrap
 2,5 bouwlagen
 6,0 x 10,0 x 9,0m (b x d x h)
 161 m2 bvo

Projectarchitect
Robert Uijttewaal

Bouwkundig projectleider
Pascal Tetteroo

Fase
opgeleverd, 2018

Fotografie
Luuk Kramer, 2021

Relevante links
www.kavelwoning.nl
www.nieuwdelft.nl

Online publicaties
DeArchitect.nl
‘Tussenwoning Coendersbuurt, Spoorzone, Nieuw Delft – 8A Architecten’

Nieuw Delft
Vijf jaar lang is gewerkt aan de Willem van Oranje-tunnel in het centrum van Delft. Niet alleen is het spoorviaduct verdwenen dat de stadsdelen een halve eeuw van elkaar scheidde, Delft heeft er ook een modern vervoersknooppunt en stadskantoor bij. Door de verandering is er ruimte ontstaan voor de ontwikkeling van een nieuw stuk stad: Nieuw Delft. Het uitgangspunt voor de ontwikkeling is het plan ‘Zicht op Delft’ van Palmbout Urban Landscapes.

Coendersbuurt
In het nieuwe gedeelte van de Coendersbuurt in Delft heeft 8A een zelfbouw woning gebouwd in particulier opdrachtgeverschap (PO). De tussenwoning maakt onderdeel uit van de op het noordwesten gerichte straatgevel van de Keizer Karelstraat, met aan beide kanten zelfbouw woningen.

Opgave
De tussenwoning is ontworpen voor een starters echtpaar met kinderwens. Binnen de maximale afmetingen van 6,0x10m en 161m2 bvo moest een programma worden ondergebracht van twee kinderkamers, een badkamer, een hoofdslaapkamer, een dakterras en een ruime woonruimte met open keuken. De opgave was om een verrassende gezinswoning te ontwerpen met veel licht en ruimtelijkheid, maar met voldoende privacy richting de straat.

Watervaltrap
Om veel licht en ruimtelijkheid te creëren is een watervaltrap ontworpen van twee rechte steektrappen achter elkaar. De eikenhouten trap begint aan de achterkant in de woonkamer, en eindigt aan de voorkant in de overloop van de hoofdslaapkamer op de 2e verdieping. Dit was net mogelijk met de maximaal te bebouwen diepte van 10m. Het grote trapgat dat hierdoor ontstaat en de vide die hieraan is verbonden, geeft het beoogde licht en de ruimtelijkheid aan de woning.

Keuken
De open keuken die aan de voorkant naast de entree van de woning ligt, is met twee traptreden verhoogd en wordt hierdoor ruimtelijk gescheiden van de woonkamer. Tegelijkertijd geeft de verhoging meer privacy in de keuken vanaf de straat en verbindt deze de woning met de verplichtte Delftse stoep.

Entresol
Op de 1e verdieping, tussen de twee trappen in, ligt een entresol die met de vide van de woonkamer is verbonden. De entresol wordt gebruikt als multifunctionele ruimte en overloop, die toegang geeft tot de twee kinderkamers, badkamer en wc. De twee kinderkamers liggen aan de voorgevel op het noorden en zijn hierdoor in de zomer voldoende koel.

De badkamer ligt op het zuiden tegen het blinde deel van de achtergevel en heeft hierdoor volledige privacy. Het daklicht dat op het dakterras uitkomt geeft de badkamer het benodigde daglicht van boven.

Op de 2e verdieping ligt de hoofdslaapkamer, dat in de toekomst aan de voorkant nog is uit te breiden met een badkamer en suite. De hoofdslaapkamer is met een grote schuifpui verbonden met het dakterras aan de achterkant.

Gevel
De voorgevel van de woning is meer gesloten dan de achtergevel, voor voldoende privacy richting de straat. De indeling van de voorgevel bestaat uit een entree, twee liggende en een staande raamstrook. De staande raamstrook markeert de positie van de watervaltrap, die in de achtergevel op een lagere positie terugkomt. De entree ligt verdiept in de gevel om droog voor de voordeur te kunnen staan als het regent. Hierdoor is de entree ook duidelijk herkenbaar.

De achtergevel heeft een grote schuifpui bij de woonkamer en een loopdeur in de staande raamstrook als achterdeur. De gevels zijn bekleed met verticaal aangebrachte zwart houten geveldelen, gecombineerd met mat zwart aluminium kozijnen. Deze vormen samen een sterk contrast met het interieur van de woning dat juist heel licht is.