Verbouwing arbeiderswoning tot ‘Pied a terre’, Leiden

Opdrachtgever
Fam. Cuypers

Locatie
Aloëlaan 40
2316 XT Leiden

Programma
arbeiderswoning van 4,8 x 9,0 m en 76 m2 bvo

Ontwerp
2011

Technische uitwerking
8A Architecten

Fase
uitgevoerd

Jaar van oplevering
2013

Opgave
De opgave omvat de transformatie van een arbeiderswoning tot ‘pied a terre’ in Leiden voor een Nederlands gezin uit Parijs. De opdrachtgevers wilden de relatief kleine woning van 76 m2 zoveel mogelijk ruimte en licht geven.

Ruimte
Om zoveel mogelijk ruimte te creëren is de woning volledig gestript van alle binnenwanden en is een eikenhouten meubel ontworpen waarin verschillende functies zijn geïntegreerd en verborgen voor het oog. Het meubel heeft op de begane grond zowel een entrée, toilet, wasmachine kast, trap en bank in zich, waardoor veel ruimte wordt bespaart en tegelijkertijd als een prominent los element in de woning staat.

Het meubel loopt van beneden door naar de 1e verdieping waar de badkamer en de twee slaapkamers zich bevinden.

Licht
Om zoveel mogelijk licht de woning binnen te laten vallen, is in de woonkamer ter breedte van de woning een schuifpui geplaatst. Op de verdieping is in de hoofdslaapkamer een dakkapel aangebracht en in de overloop twee dakramen in de nok die licht geven van boven. Al deze openingen zitten aan de achterkant van de woning en hebben het mogelijk gemaakt om de voorgevel van de woning in zijn originele staat terug te kunnen brengen. Hierdoor wordt bij binnenkomst pas duidelijk wat voor andere wereld er achter de originele gevel schuil gaat.

Verbouwing arbeiderswoning, Leiden

Opdrachtgever
Fam. Cuypers

Locatie
Aloëlaan 40
2316 XT Leiden

Programma
arbeiderswoning van 4,8 x 9,0 m en 76 m2 bvo

Ontwerp
2011

Technische uitwerking
8A Architecten

Fase
uitgevoerd

Jaar van oplevering
2013

Opgave
De opgave omvat de transformatie van een arbeiderswoning tot ‘pied a terre’ in Leiden voor een Nederlands gezin uit Parijs. De opdrachtgevers wilden de relatief kleine woning van 76 m2 zoveel mogelijk ruimte en licht geven.

Ruimte
Om zoveel mogelijk ruimte te creëren is de woning volledig gestript van alle binnenwanden en is een eikenhouten meubel ontworpen waarin verschillende functies zijn geïntegreerd en verborgen voor het oog. Het meubel heeft op de begane grond zowel een entrée, toilet, wasmachine kast, trap en bank in zich, waardoor veel ruimte wordt bespaart en tegelijkertijd als een prominent los element in de woning staat. Het meubel loopt van beneden door naar de 1e verdieping waar de badkamer en de twee slaapkamers zich bevinden.

Licht
Om zoveel mogelijk licht de woning binnen te laten vallen, is in de woonkamer ter breedte van de woning een schuifpui geplaatst. Op de verdieping is in de hoofdslaapkamer een dakkapel aangebracht en in de overloop twee dakramen in de nok die licht geven van boven. Al deze openingen zitten aan de achterkant van de woning en hebben het mogelijk gemaakt om de voorgevel van de woning in zijn originele staat terug te kunnen brengen. Hierdoor wordt bij binnenkomst pas duidelijk wat voor andere wereld er achter de originele gevel schuil gaat.