Uitbouw, verbouwing en renovatie jaren 30 woning, Zeist

Opdrachtgever
Fam. Schoemaker

Locatie
Roemer Visscherlaan 53
3705 SE Zeist

Programma
uitbouw, verbouwing en renovatie bestaande jaren 30 tussenwoning

Ontwerp
2016

Technische uitwerking
8A Architecten

Fase
uitgevoerd

Jaar van oplevering
2017

Opgave
De opgave omvat de renovatie en uitbreiding van een jaren 30 tussenwoning op de Roemer Visscherlaan in Zeist. De opdrachtgevers wilden de woning van binnen volledig renoveren en voorzien van een uitbouw aan de achterkant om een ruime leefkeuken te kunnen realiseren. Als specifieke eis hadden de opdrachtgevers om ergens in het ontwerp een boekenkast voor veel boeken op te nemen.

Renovatie
Om voor de twee kinderen een eigen slaapkamer te kunnen creëren is de voorheen lege zolder bij de woning getrokken door het plaatsen van een nieuwe trap bovenop de bestaande trap naar de 1e verdieping. Daarnaast is een wasruimte en kleine badkamer gerealiseerd. Om daglicht in de ruimten te brengen is aan de achterkant een dakkapel geplaatst in de stijl van het bestaande huis en aan de voorkant een dakraam om het originele gevelbeeld in stand te houden. Hiermee is de zolder een volwaardig onderdeel van het huis geworden en is op een ruimtelijke en efficiënte manier veel extra functionele ruimte aan het huis toegevoegd.

Uitbouw
Om een ruime leefkeuken te kunnen creëren is een uitbouw ontworpen van 4m diep, de maximaal toegestane vergunningsvrije diepte.

Door deze extra diepte was het mogelijk om een ruimere wc en een groot kookeiland te realiseren. Deze opzet heeft aanleiding gegeven om een grote kastenwand te integreren waar alle boeken kunnen worden uitgestald. De kastenwand is als een houten meubel ontworpen en herbergt naast de wc en de boekenkast ook de keukenkasten. De originele deur met glas in lood waarmee vanuit de hal de woonkeuken wordt binnengetreden is in een nis geïntegreerd met het meubel. De deur vormt samen met de eveneens originele schuifdeuren met glas in lood de grens tussen het bestaande en het nieuwe.

Architectuur
Dit thema komt ook terug in de architectuur van de uitbouw. Deze steekt sterk af tegen de jaren 30 architectuur van de bestaande woning en is volledig voorzien van matzwart aluminium Alinel gevelbekleding. De grote Solarlux vouwdeur brengt veel daglicht binnen en maakt het mogelijk om de volledige achtergevel te openen voor een directe verbinding met de tuin. Het overstek geeft beschutting tegen het directe zonlicht op het zuiden en tegelijkertijd beschutting tegen de regen. De vouwdeur kan tijdens de warme zomerdagen zelfs open blijven staan op het moment dat het gaat regenen, ter verkoeling van de binnenruimte. De ribben in de gevelbekleding lopen in verticale richting mee met het overstek en versterken dit gebaar.

Uitbouw, verbouwing en renovatie jaren 30 woning, Zeist

Opdrachtgever
Fam. Schoemaker

Locatie
Roemer Visscherlaan 53
3705 SE Zeist

Programma
uitbouw, verbouwing en renovatie bestaande jaren 30 tussenwoning

Ontwerp
2016

Technische uitwerking
8A Architecten

Fase
uitgevoerd

Jaar van oplevering
2017

Opgave
De opgave omvat de renovatie en uitbreiding van een jaren 30 tussenwoning op de Roemer Visscherlaan in Zeist. De opdrachtgevers wilden de woning van binnen volledig renoveren en voorzien van een uitbouw aan de achterkant om een ruime leefkeuken te kunnen realiseren. Als specifieke eis hadden de opdrachtgevers om ergens in het ontwerp een boekenkast voor veel boeken op te nemen.

Renovatie
Om voor de twee kinderen een eigen slaapkamer te kunnen creëren is de voorheen lege zolder bij de woning getrokken door het plaatsen van een nieuwe trap bovenop de bestaande trap naar de 1e verdieping. Daarnaast is een wasruimte en kleine badkamer gerealiseerd. Om daglicht in de ruimten te brengen is aan de achterkant een dakkapel geplaatst in de stijl van het bestaande huis en aan de voorkant een dakraam om het originele gevelbeeld in stand te houden. Hiermee is de zolder een volwaardig onderdeel van het huis geworden en is op een ruimtelijke en efficiënte manier veel extra functionele ruimte aan het huis toegevoegd.

Uitbouw
Om een ruime leefkeuken te kunnen creëren is een uitbouw ontworpen van 4m diep, de maximaal toegestane vergunningsvrije diepte.

Door deze extra diepte was het mogelijk om een ruimere wc en een groot kookeiland te realiseren. Deze opzet heeft aanleiding gegeven om een grote kastenwand te integreren waar alle boeken kunnen worden uitgestald. De kastenwand is als een houten meubel ontworpen en herbergt naast de wc en de boekenkast ook de keukenkasten. De originele deur met glas in lood waarmee vanuit de hal de woonkeuken wordt binnengetreden is in een nis geïntegreerd met het meubel. De deur vormt samen met de eveneens originele schuifdeuren met glas in lood de grens tussen het bestaande en het nieuwe.

Architectuur
Dit thema komt ook terug in de architectuur van de uitbouw. Deze steekt sterk af tegen de jaren 30 architectuur van de bestaande woning en is volledig voorzien van matzwart aluminium Alinel gevelbekleding. De grote Solarlux vouwdeur brengt veel daglicht binnen en maakt het mogelijk om de volledige achtergevel te openen voor een directe verbinding met de tuin.

Het overstek geeft beschutting tegen het directe zonlicht op het zuiden en tegelijkertijd beschutting tegen de regen. De vouwdeur kan tijdens de warme zomerdagen zelfs open blijven staan op het moment dat het gaat regenen, ter verkoeling van de binnenruimte. De ribben in de gevelbekleding lopen in verticale richting mee met het overstek en versterken dit gebaar.