CPO Riethoven, 11 rijwoningen, Park 16Hoven, Rotterdam

Opdrachtgever
Ik Woon Betaalbaar

Locatie
Riethoven, Park 16Hoven, Rotterdam

Programma
 11 rijwoningen
 2 bouwlagen met langs- of dwarskap en 3 bouwlagen met platdak
 4,8 / 5,4 / 6,0 x 10,0 x 9,0m (b x d x h)
 120 tot 150 m2 bvo

Ontwerp
2016

Fase
uitgevoerd

Jaar van oplevering
2018

Ontwerp
Uitgangspunt voor het ontwerp is de individuele input van de CPO-deelnemers. Belangrijkste wensen zijn de toepassing van diverse dakvormen, grote raampartijen, veel lichtinval en kozijnen tot de vloer. Daarom zijn drie typen woningen ontworpen met een eigen dakvorm: een langskap, dwarskap en platdak. Deze geven het plan veel diversiteit en zijn in verschillende breedtes en kleuren uitgevoerd. Om naast de diversiteit ook een familie neer te zetten, hebben de drie typen woningen duidelijk iets gemeen door toepassing van dezelfde verdieping hoge ramen en houten bergingen. De grote ramen zijn doorgevoerd in de begane grond met uitnodigende entree’s en geven de woningen een open, chique en expressief karakter dat past bij Park Zestienhoven.

Fietsenbergingen
Omdat er geen achterpad kan worden toegepast, hebben de tussenwoningen geen mogelijkheid voor een fietsenberging in de achtertuin. Dit is opgelost door de fietsenbergingen als een erker in de voorgevels op te nemen en in het gevelbeeld mee te ontwerpen. Hiermee wordt de mogelijkheid uit het beeldkwaliteitsplan gebruikt om uitstekende delen als erkers en balkons toe te passen om het gevelbeeld te verlevendigen. Tegelijkertijd gaat zo min mogelijk netto vloeroppervlakte in de woning verloren. De toegangsdeuren van de fietsenbergingen zijn zo gedetailleerd dat deze zoveel mogelijk wegvallen en niet teveel domineren en concurreren met de open entree’s van de woningen

Materiaal- en kleurgebruik
Om de individuele woning binnen het collectief te benadrukken wordt elke woning in een enkele kleur uitgevoerd. De gevels van de woningen zijn opgetrokken in metselwerk en zijn met name in een grijstint uitgevoerd met hier en daar een rode woning ertussen. De rode woningen geven het plan een warme en speelse uitstraling. De kleuren komen voort uit de persoonlijke voorkeuren van de CPO-deelnemers voor antraciet en rood metselwerk. De kleuren zijn in een mooie afwisselende compositie gelegd om te voorkomen dat identieke woningen ontstaan of woningen met dezelfde kleur naast elkaar komen te staan. De bergingen hebben een afwijkende houten gevelbekleding die terugkomt in de voorgevels van de hoekwoningen. Daarnaast zijn het dak en de kozijnen in dezelfde chique antraciet kleur uitgevoerd en vormen zij samen met het hout de architectonische verbinding tussen de woningen in het plan. Hierdoor ontstaat een levendig maar harmonieus en ingetogen binnenwereld.

Individuele woonwens
De verdiepingshoge ramen zijn als optie hier en daar uitgebreid met een Frans balkon met een glazen balustrade of hekje. Daarnaast zijn het aantal en de horizontale posities van de ramen per CPO-deelnemer afgestemd op de indeling en breedte van de woning. Dit is mogelijk omdat de voor- en achtergevels niet-dragend zijn. Deze opties komen tegemoet aan de individuele woonwens van de bewoners en vormt hiermee een onderdeel van de architectonische expressie van het plan.

CPO Riethoven, 11 rijwoningen, Park 16Hoven, Rotterdam

Opdrachtgever
Ik Woon Betaalbaar

Locatie
Riethoven, Park 16Hoven, Rotterdam

Programma
 11 rijwoningen
 2 bouwlagen met langs- of dwarskap en 3 bouwlagen met platdak
 4,8 / 5,4 / 6,0 x 10,0 x 9,0m (b x d x h)
 120 tot 150 m2 bvo

Ontwerp
2016

Fase
uitgevoerd

Jaar van oplevering
2018