CPO van 3 rijwoningen, ‘Plant je Vlag’, Lent, Waalsprong, Nijmegen

Opdrachtgever
particulier

Locatie
Immanuel Kantstraat 51, 53, 55
6663 CH Nijmegen (Lent)

Programma
3 zelfbouw rijwoningen
 3 bouwlagen per woning
 5,7 x 10,5 x 9,0m (b x d x h) per woning
 180 m2 bvo per woning

Projectarchitect
Robert Uijttewaal

Bouwkundig projectleider
Pascal Tetteroo

Fase
opgeleverd, 2016

Fotografie
Luuk Kramer, 2021

Relevante link
www.kavelwoning.nl
www.waalsprong.nl

Online publicaties
Architectuur.nl (30 augustus 2021):
‘CPO van 3 rijwoningen in Lent door 8A Architecten’

Archello.com (28 augustus 2021):
‘8A Architecten designs three terraced houses in collective private commission’

Architectenweb.nl (23 augustus 2021):
‘CPO met drie verwante rijwoningen door 8A’

Waalsprong
Ten Noorden van Nijmegen ligt Waalsprong, het nieuwe stadsdeel van Nijmegen. Waalsprong kenmerkt zich door drie woonkernen, elk met een eigen identiteit en woonsfeer. Wonen in een groene omgeving, doe je in Oosterhout. Genieten van de natuur, rust en groen doe je in De Waaijer. Houd je van stedelijk wonen in en dorps karakter? Dan zit je goed in Lent, met zijn authentieke dorpskern.

Lent
Met het bouwproject ‘Plant je vlag’ in Lent koos de gemeente Nijmegen voor nieuwe vormen van wonen en werken. De gemeente stelde grond voor circa 200 zelfbouw kavels beschikbaar, waarop toekomstige bewoners hun woondroom mochten verwezenlijken. Zij konden in het gebied letterlijk en figuurlijk hun vlag planten.

CPO
Op de Immanuel Kantstraat in Lent heeft 8A drie rijwoningen gebouwd in Collectie Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De rijwoningen van 5,7×10,5m zijn aan de buitenkant nagenoeg identiek, enkel de raamindelingen verschillen vanwege de drie verschillende op maat ontworpen indelingen van de woningen. De linker woning heeft een indeling met rechte steektrap die dwars in de woning is geplaatst, de middelste woning heeft een indeling met een spiltrap en de rechter woning heeft een indeling met een trap die tegen de bouwmuur is geplaatst.

Ontwerp
De woningen hebben veel glas waardoor veel daglicht binnenvalt en een breed uitzicht ontstaat naar buiten.

Het glas is verdiepingshoog en is doorgevoerd tot in de entree om de begane grond te verbindingen met de voortuinen en de straat. Het bankje naast de voordeur versterkt dit idee. Deze nodigt de bewoners uit om op een mooie zomerse dag in de voortuin te gaan zitten met een drankje en brengt op deze manier de bewoners in de straat meer met elkaar in contact.

Loggia’s en Franse balkons
In de voorgevels zijn loggia’s (inpandige balkons) en in de achtergevels Franse balkons opgenomen door de grote raampartijen terug te leggen en de gevel schuin mee te laten lopen. Hierdoor ontstaat een panoramisch uitzicht en tegelijkertijd beschutting tegen de regen en het directe zonlicht in de zomer. Door de grote raampartijen is het tegelijkertijd mogelijk om met één kozijn alle ruimten te voorzien van daglicht en frisse lucht van buiten, inclusief de badkamers.

Zorgvuldig toegepaste materialen
De gevels zijn zorgvuldig gedetailleerd en voorzien van vergrijst Douglas houten delen die als losse planken zijn gemonteerd. Dit geeft de woning een verfijnde natuurlijke uitstraling en geeft het hout tegelijkertijd voldoende ruimte om te drogen na een regenbui voor een lange levensduur. De houten delen zijn doorgevoerd in de balustrades van de loggia’s en Franse balkons door om en om delen weg te laten. De uitlijning van de houten delen zijn per verdieping zorgvuldig ontworpen, waardoor de drie verdiepingen duidelijk in de gevel zijn te lezen. Tegelijkertijd is de maximaal te leveren lengte van het hout integraal mee-ontworpen met de gevel. De mat zwart aluminium schuifpuien vormen een sterk contrast met het hout, zowel in materiaal als in kleur, en bieden vanuit de slaapkamers een ruime toegang tot de loggia’s en Franse balkons.

CPO van 3 rijwoningen, ‘Plant je Vlag’, Lent, Waalsprong, Nijmegen

Opdrachtgever
particulier

Locatie
Immanuel Kantstraat 51, 53, 55
6663 CH Nijmegen (Lent)

Programma
3 zelfbouw rijwoningen
 3 bouwlagen per woning
 5,7 x 10,5 x 9,0m (b x d x h) per woning
 180 m2 bvo per woning

Projectarchitect
Robert Uijttewaal

Bouwkundig projectleider
Pascal Tetteroo

Fase
opgeleverd, 2016

Fotografie
Luuk Kramer, 2021

Relevante link
www.kavelwoning.nl
www.waalsprong.nl

Online publicaties
Architectuur.nl (30 augustus 2021):
‘CPO van 3 rijwoningen in Lent door 8A Architecten’

Archello.com (28 augustus 2021):
‘8A Architecten designs three terraced houses in collective private commission’

Architectenweb.nl (23 augustus 2021):
‘CPO met drie verwante rijwoningen door 8A’

Waalsprong
Ten Noorden van Nijmegen ligt Waalsprong, het nieuwe stadsdeel van Nijmegen. Waalsprong kenmerkt zich door drie woonkernen, elk met een eigen identiteit en woonsfeer. Wonen in een groene omgeving, doe je in Oosterhout. Genieten van de natuur, rust en groen doe je in De Waaijer. Houd je van stedelijk wonen in en dorps karakter? Dan zit je goed in Lent, met zijn authentieke dorpskern.

Lent
Met het bouwproject ‘Plant je vlag’ in Lent koos de gemeente Nijmegen voor nieuwe vormen van wonen en werken. De gemeente stelde grond voor circa 200 zelfbouw kavels beschikbaar, waarop toekomstige bewoners hun woondroom mochten verwezenlijken. Zij konden in het gebied letterlijk en figuurlijk hun vlag planten.

CPO
Op de Immanuel Kantstraat in Lent heeft 8A drie rijwoningen gebouwd in Collectie Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De rijwoningen van 5,7×10,5m zijn aan de buitenkant nagenoeg identiek, enkel de raamindelingen verschillen vanwege de drie verschillende op maat ontworpen indelingen van de woningen. De linker woning heeft een indeling met rechte steektrap die dwars in de woning is geplaatst, de middelste woning heeft een indeling met een spiltrap en de rechter woning heeft een indeling met een trap die tegen de bouwmuur is geplaatst.

Ontwerp
De woningen hebben veel glas waardoor veel daglicht binnenvalt en een breed uitzicht ontstaat naar buiten. Het glas is verdiepingshoog en is doorgevoerd tot in de entree om de begane grond te verbindingen met de voortuinen en de straat. Het bankje naast de voordeur versterkt dit idee. Deze nodigt de bewoners uit om op een mooie zomerse dag in de voortuin te gaan zitten met een drankje en brengt op deze manier de bewoners in de straat meer met elkaar in contact.

Loggia’s en Franse balkons
In de voorgevels zijn loggia’s (inpandige balkons) en in de achtergevels Franse balkons opgenomen door de grote raampartijen terug te leggen en de gevel schuin mee te laten lopen. Hierdoor ontstaat een panoramisch uitzicht en tegelijkertijd beschutting tegen de regen en het directe zonlicht in de zomer. Door de grote raampartijen is het tegelijkertijd mogelijk om met één kozijn alle ruimten te voorzien van daglicht en frisse lucht van buiten, inclusief de badkamers.

Materialisatie en detaillering 
De gevels zijn zorgvuldig gedetailleerd en voorzien van vergrijst Douglas houten delen die als losse planken zijn gemonteerd. Dit geeft de woning een verfijnde natuurlijke uitstraling en geeft het hout tegelijkertijd voldoende ruimte om te drogen na een regenbui voor een lange levensduur. De houten delen zijn doorgevoerd in de balustrades van de loggia’s en Franse balkons door om en om delen weg te laten. De uitlijning van de houten delen zijn per verdieping zorgvuldig ontworpen, waardoor de drie verdiepingen duidelijk in de gevel zijn te lezen. Tegelijkertijd is de maximaal te leveren lengte van het hout integraal mee-ontworpen met de gevel. De mat zwart aluminium schuifpuien vormen een sterk contrast met het hout, zowel in materiaal als in kleur, en bieden vanuit de slaapkamers een ruime toegang tot de loggia’s en Franse balkons.