Brick house, Stadswerven, Dordrecht  

 

Opdrachtgevers
René & Margo

Locatie
kavel H6, Stadswerven B-Noord,
Dordtse Ruimte, Dordrecht

Programma
vrijstaande stadswoning
3 bouwlagen
6,0 x 10,0 x 9,0m (b x d x h)
uitbouw achterkant 6,0 x 2,0 x 3,0m (b x d x h)
192 m2 BVO
bouwsysteem: kalkzandsteen met betonvloeren

Ontwerp
2016

Fase
aanvraag Omgevingsvergunning

Oplevering
eind 2017

Meer informatie
www.kavelwoning.nl

 

 

Context
Brick house is een vrijstaande woonhuis dat wordt gebouwd op kavel H6 binnen het gemeentelijk project Stadswerven B-Noord, 'Werf van Gips', Dordtse Ruimte in Dordrecht. De woning maakt onderdeel uit van een klein aantal woningen die aan het hofje zijn gelegen.

Ontwerp
Uitgangspunt voor het ontwerp is de vraag van de opdrachtgevers om een woning te ontwerpen waarbij het trappenhuis op de kop van de woning ligt en een directe verbinding heeft met de entree aan de zijkant van de woning, die uitkijkt op het hofje. Dit is opgelost door een rechte steektrap dwars in de woning te plaatsen, gecombineerd met een rondgaande entree. Door deze opzet ontstaat een spannende rondloop in de woning en is het tegelijkertijd mogelijk om de natte ruimten boven elkaar te leggen voor een logisch verticaal leidingverloop. Doordat deze opzet veel ruimte vraagt van de begane grond is de woning aan de achterkant met 2,0m uitgebouwd. De slaapkamers worden ontsloten met een langsgang en zijn op wens van de opdrachtgevers zoveel mogelijk op het zuiden gericht.

 

De woning is volledig opgetrokken uit antraciet gekleurd traditioneel metselwerk en heeft grote verdieping hoge ramen die aansluiten op de verticale geleding van de traditionele herenhuizen uit de binnenstad. Tegelijkertijd ontstaat er veel licht en ruimtelijkheid in de woning en geven ze voldoende privacy. De gevel is verbijzonderd door een rondgaande band van geribbeld metselwerk die de gevel visueel onderbreekt en tegelijkertijd een mooie beeindiging geeft. Het ontbreken van kozijnen op de bovenste verdieping t.p.v. de langsgang draagt hieraan bij. De langsgang en overloop wordt daarom door drie dakkoepels van daglicht voorzien. De gevel is zorgvuldig gedetailleerd door toepassing van mat zwart gekleurde aluminium kozijnen die met een negge terugliggen in de gevel. De entree is promiment vormgegeven door de afwijkende grote gevelopening met een diepere negge. Hierdoor heeft de entree een statig karakter en is duidelijk herkenbaar.

 

Brick house, Stadswerven, Dordrecht - modern vrijstaand woonhuis met gevel van antraciet metselwerk

 

Brick house, Stadswerven, Dordrecht - modern vrijstaand woonhuis met gevel van antraciet metselwerk

 

Brick house, Stadswerven, Dordrecht - modern vrijstaand woonhuis met gevel van antraciet metselwerk

 

 

Brick house, Stadswerven, Dordrecht - modern vrijstaand woonhuis met gevel van antraciet metselwerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2017 | 8A Architecten
KavelwoningVilla 8ABehancearchitect-infoHomifyBouwboekArchiNedarchitectenweb