Casa Nova 2009, Delft  

 

Opdrachtgever
Regio Haaglanden

Locatie
hoek van Stalpeart van der Wieleweg en Maria Duystlaan, Delft

Programma
25 innovatieve gezinswoningen van 5,4 x 10,0m

Ontwerp
2009

Fase
prijsvraag ontwerp

 

 

Casa Nova 2009
Casa Nova is een jaarlijks terugkomende ideeën-prijsvraag uitgeschreven door Regio Haaglanden. De prijsvraag is erop gericht innovatieve woonconcepten te genereren.

Opgave
De opgave voor 2009 omvatte het ontwerpen van een complex met innovatieve gezinswoningen in Delft.

Ruimte
Het ontwerp gaat uit van een stadswoning met een eigen voordeur aan de straat en een beukmaat van 5,4 x 10,0m. Dit is de maat waarbij 2 parkeerplaatsen onder de woning kunnen worden gerealiseerd, waardoor een parkeernorm van 2 wordt gehaald. Om zoveel mogelijke stadswoningen te kunnen realiseren, zijn woningen ontwikkeld die in elkaar zijn geschoven. De beukmaat is hiervoor gehalveerd t.p.v. functies die met een kleinere beukmaat volstaan.

 

Dit zijn met name de kinderslaapkamers die hierdoor een beukmaat krijgen van 2,7m. De functies zoals de woonkamer, hoofdslaapkamer en keuken krijgen een beukmaat Vervolgens is ervoor gekozen om de woning aan de achterkant voor de helft met 1,5 m te verdiepen, waardoor een split level woning ontstaat met een half verdiepte parkeervoorziening. Hier bovenop liggen de terrassen van de woningen. De plattegronden krijgen hierdoor een L-vormige schakeling van ruimten met een split level trap van twee keer een halve steek. Ook in de gevel ontstaat deze L-vormige structuur, waardoor de individuele woningen van elkaar kunnen worden onder-scheiden en meer eigenheid per woning ontstaat.De woning kan vervolgens in grootte meegroeien met de ruimtebehoefte van het gezin door het plaatsen van erkers in de gevel van verschillende diepten (vergelijkbaar met het traditioneel Nederlands dakkapel). Door deze flexibiliteit ontstaan grote verschillen tussen de woningen onderling, waarmee de bewoners hun eigen woning kunnen opwaarderen en een meer eigen identiteit in de woning kunnen leggen. Tegelijkertijd ontstaat een meer levendig straatbeeld.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2017 | 8A Architecten
KavelwoningVilla 8ABehancearchitect-infoHomifyBouwboekArchiNedarchitectenweb