Verbouwing en renovatie vakantiehuis, Bourgogne (Frankrijk)  

 

Opdrachtgever
particulier

Locatie
Bourgogne, Frankrijk

Programma
vakantiehuis uit 1600 - 1700

Ontwerp
2010

Samenwerking
Studio-EI

Fase
uitgevoerd

Jaar van oplevering
2011

 

 

Opgave
De opgave omvat het maken van een ontwerp voor het vervangen van het dak van het hoofdhuis en de volledige herinrichting van de onderliggende zolderverdieping. De zolder moet ingericht worden als schilderatelier en kinderslaapzaal met badkamer en wc.

Context
In een klein afgelegen dorpje in de Franse Bourgogne heeft een Nederlands echtpaar een monumentaal gebouw uit 1600 - 1700 in bezit.

Ontwerp
Uitgangspunt voor het ontwerp is een duidelijke scheiding tussen bestaand en nieuw. Alles wat bestaand is en de moeite waard is om te restaureren, is zoveel mogelijk op de traditionele manier in de oude staat hersteld. Alles wat daaraan moet worden toegevoegd is juist zo strak en sober mogelijk vormgegeven en steekt daarmee af tegen het bestaande.

 

Op deze manier blijft duidelijk leesbaar hoe het gebouw in zijn oorspronkelijke staat eruit zag, maar krijgt het gebouw door de nieuwe toevoegingen een modern comfort. De zolder beslaat de volledige oppervlakte van het hoofdhuis en is in twee gelijke delen opgedeeld door een dikke oude muur. Langs de muur loopt een oude trap die is opgeschoven richting het midden van de muur, om een soepele doorloop te creƫren. Over de oude muur is vervolgens een rode kern geschoven in de vorm van een huisje. Deze verwijst naar de vorm van een door een kind getekend huis. In de rode kern is aan de kant van de kinderslaapzaal een badkamer, een los toilet en een open garderobekast ontworpen. Aan de kant van het atelier is de trap binnen de rode kern komen te vallen die kan worden afgesloten met een schuifdeur. Verder zijn kasten opgenomen voor de opslag van schilderijen en verf. Aan de buitenkant zijn op verschillende hoogten twee spoelbakken gehangen voor het afspoelen van kwasten. De lage wastafel is voor de kinderen. Voor het benodigde noorderlicht in het atelier is gezorgd door het aanbrengen van Velux-ramen in het dak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2017 | 8A Architecten
KavelwoningVilla 8ABehancearchitect-infoHomifyBouwboekArchiNedarchitectenweb